Od setek lat lekarze zalecają pokrzywę jako leczenie bólu stawów i dny moczanowej, niedokrwistości z niedoboru żelaza, problemów z moczem, a także alergii. Korzeń i liście rośliny zawierają związki biologicznie czynne, takie jak flawonoid kwercetyna, które mają właściwości przeciwutleniające.
Kwercetyna działa jak naturalna antyhistamina, stabilizując komórki tuczne i uwalniając nadmiar histaminy, która jest odpowiedzialna za ten nieszczęsny katar sienny i objawy alergii.
Preparaty z pokrzywy są dostępne w większości sklepów ze zdrową żywnością w postaci suszonych liści, nalewek, maści, środków homeopatycznych i wyciągów z ziół. Możesz przygotować herbatę, mocząc 1-2 łyżeczki suszonych liści w gorącej wodzie przez 5-10 minut. Zachowaj ostrożność podczas obchodzenia się ze świeżą pokrzywą (załóż rękawiczki), ponieważ może ona powodować alergiczną wysypkę na skórze. Jednak pieczenie pokrzywy jest natychmiast usuwane, gdy są ugotowane. Zupa pokrzywowa właściwości zdrowotne ma dzięki pokrzywie, która jest głównym składnikiem.
Zupa z pokrzywy
Składniki:
• 1 cebula, obrana i posiekana
• 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane lub przełożone przez praskę czosnkową
• Oliwa z oliwek lub olej kokosowy
• 8 filiżanek bulionu
• 4-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę (więcej ziemniaków = grubsze i bardziej kremowe, mniej ziemniaków = cieńsze)
• 6-8 filiżanek zapakowanych i umytych liści pokrzywy
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej olej do gorącej i dodaj cebulę. Posyp odrobiną soli i smaż, aż cebula zacznie mięknąć (około 5-7 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę lub dwie.
Dodaj bulion i ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Teraz dodaj liście pokrzywy i gotuj jeszcze przez około pięć minut.
Aby uzyskać rustykalną zupę, możesz po prostu zmiażdżyć zupę tylną częścią drewnianej łyżki lub przetrzeć ją na gładką zupę. Dla tych, którzy mogą mieć nabiał, zakończenie tej zupy kremem też byłoby świetne. Sól i pieprz do smaku i podawania.
Najnowsze komentarze