Ananasy są jednymi z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych w naszych sklepach owoców egzotycznych. Posiadają dużo soli mineralnych oraz witamin, zwłaszcza C, są także niskokaloryczne – więc powinny na nie zwrócić uwagę osoby będące na diecie. Zawierają także niezwykle istotny składnik bromelinę – jest to enzym odpowiedzialny za rozkład białka, co sprzyja trawieniu. Ananasy stanowią pyszny dodatek do deserów i koktajli jak również do dań na słono – mięs czy pizzy. Obieranie i krojenie świeżych owoców może przysparzać nam z początku pewnych trudności, gdyż wymaga sporo siły i wprawy, ale z pewnością taki owoc prosto ze sklepu będzie dużo zdrowszy i smaczniejszy, niż pokrojony na kawałeczki lub w plastry i zalany słodkim syropem w puszce.
Dania z ananasem
Kiedy zastanawiamy się, jak podać ananasa najczęściej przychodzi nam na myśl prosty przepis typu owoce z bitą śmietaną bądź galaretką. Tymczasem możliwości jest znacznie więcej i warto poszukać oryginalnych przepisów, aby zaskoczyć naszych gości lub urozmaicić jadłospis domowników.
Na śniadanie bądź deser możemy przygotować przepyszny, orzeźwiający koktajl z ananasa z dodatkiem innych egzotycznych owoców, jak banany lub cytrusy. Bazą takiego napoju jest mleko – niekoniecznie krowie, ale też wegańskie (migdałowe, owsiane). Nie zapominajmy o dodatku kostek lodu! Idealnie chłodzący napój na gorący dzień.
Ananas to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju owocowych sałatek, które bez problemów spożywać możemy przez okrągły rok, bowiem tropikalne owoce dostępne są w handlu każdego dnia. Tylko od nas zależy, jakich owoców oraz innych dodatków użyjemy. Sałatka będzie świetnym daniem na garden party lub urodzinową imprezę dziecięcą.
Zupa z owoców nie kojarzy nam się z ananasami… ale właściwie czemu nie ! Wypróbujmy przepisu na oryginalny chłodnik z kostek ananasa, ogórka, pomidora i słodkiej cebulki. Wymieszane owoce zalewamy sporą ilością sosu vinegrait z bazylią.
Najnowsze komentarze