Czy jest ktoś kto nie lubi deserów z wiórkami kokosowymi? Pewnie tak, ale zdecydowanie więcej ludzi jest zwolennikami kokosa. Coraz więcej kobiet decyduje się na pieczenie ciast. Jednak nie każda jest w tym mistrzem. Co z tym zrobić? Nic trudnego. wystarczy wyszukać w internecie przepisu, który nas interesuje, kupić i przygotować przepisy i zabrać się za pieczenie. Ale co zrobić, jeśli mamy mało czasu i nie lubimy piec. Coraz więcej przepisów pojawia się na ciasta robione na zimno, bez pieczenia. Niniejszy artykuł ma za zadanie omówić jedno z takich ciast, jakim jest oczywiście ciasto rafaello.

Przepis na pyszne ciasto kokosowe z herbatnikami

Ciasto rafaello nie jest trudne do przygotowania. Chyba nie da się go zepsuć. Jak wygląda takie ciasto? S to oczywiście cztery warstwy herbatników, które zostały przełożone kremem budyniowym (z ugotowanego budyniu utartego z masłem) oraz posypane wiórkami kokosowymi. Brzmi pysznie? I tak właśnie smakuje. Jakie składniki są potrzebne? Głównymi artykułami spożywczymi są przede wszystkim: 600 g herbatników maślanych, 200 g masła oraz 150 g wiórków kokosowych. Do tego można przygotować gotowy budyń albo zrobić go samodzielnie. Składniki na własnej roboty budyń to: 1 litr mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy oraz 2 żółtka.

Czas na przygotowanie pysznego ciasta. Najpierw trzeba zrobić budyń. Wlej 1 szklankę i 1/2 szklanki mleka, a następnie wymieszaj z mąką pszenno-ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i likierem (na przykład użyj patyczka). Resztę mleka zagotuj (dokładnie do wrzenia), następnie wlej do niego mieszankę mleka, mąki i żółtka, energicznie mieszając. Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gotowy budyń po ugotowaniu wyjmij z ognia, wlej do czystej miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (możesz nałożyć na niego warstwę folii, aby zapobiec tworzeniu się skórki). Gdy to już mamy zrobione przyszła pora na robienie kremu budyniowego. Masło pokroić w drobną kostkę i podgrzewać przez pół godziny w temperaturze pokojowej. Mieszaj przez około 3 minuty, aż się rozpuchnie, następnie stopniowo dodawaj budyń w krótkim czasie, ciągle mieszając.

Czas na przygotowanie foremki. Musi mieć wymiary 20 x 30 cm i być posmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia. Następnie warstwami układamy herbatniki i krem budyniowy. Muszą wyjść 4 warstwy, gdzie na samej górze powinien być krem posypany wiórkami kokosowymi.
Ciasto gotowe.