Już w kwietniu w całej Polsce rozpoczyna się sezon grillowy. Spotkania w gronie przyjaciół i rodziny przy rozżarzonym grillu to nasza ogólnokrajowa tradycja. Przedstawiamy 3 smaczne i proste przepisy na wspaniałe potrawy, które z pewnością sprawdzą się podczas wieczornego grilla!

1. Kurczak w miodowo musztardowej marynacie

Połączenie słodkiego smaku miodu i nieco gorzkiej, pikantnej musztardy z pewnością podpasuje wszystkim miłośnikom oryginalnych doznań smakowych. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso w marynacie, na którą składają się: 2 łyżki oleju, 2 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, dwa ząbki startego lub przeciśniętego przez praskę czosnku i szczypta ostrej papryki. Tak zamarynowane mięso zakrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, by dobrze przeszło smakiem dodatków. Marynaty możemy użyć również do przyrządzania innych gatunków mięs np. żeberek wieprzowych.

2. Sałatka grillowa

Dania grillowane są dosyć ciężkie i wymagają lekkich, świeżych dodatków. Jako uzupełnienie mięs grillowanych świetnie sprawdzi się letnia sałatka grillowa ze świeżych warzyw. W kostkę należy pokroić pomidory, rzodkiewkę i ogórki świeże, opcjonalnie dodać można paprykę czerwoną i cebulę. Dobrym dodatkiem do letniej sałatki będzie ser feta oraz obrane ziarna słonecznika. Całość należy zalać sosem winegret lub wybranym dipem na bazie oliwy, oleju lub jogurtu naturalnego.

3. Pikantne skrzydełka

Miłośnicy ostrych smaków z pewnością pokochają grillowane pikantne skrzydełka. Cała sztuka przyrządzania ostrego mięsa polega na jego wcześniejszym zamarynowaniu – poleca się to robić minimum 24 godziny przez obróbką cieplną, dzięki czemu ostry smak przypraw będzie wyczuwalny także w środku skrzydełek. Do oleju należy wsypać ostrą i słodką paprykę, odrobinę chilli i kurkumę. Smak możemy przełamać odrobiną miodu lub łyżką łagodnego ketchupu. Do marynaty doskonale wpasują się również zioła (np. oregano, bazylia), które jednak przed grillowaniem należy ściągnąć z mięsa.