Astma należy do chorób, które wywołują w organizmie stan zapalny. Proces chorobowy najczęściej toczy się w obrębie jednego lub wielu narządów. W celu
przywrócenia równowagi oraz złagodzenia stanu zapalnego w organizmie należy przede wszystkim skupić się na leczeniu głównego rodzaju astmy.

Rodzaje astmy według wschodnich metod diagnostycznych:

1. Astma typu zimnego
2. Astma typu gorącego
3. Astma typu śluzowego
4. Astma typu niedoborowego
Z pośród tych czterech typów astmy, na Zachodzie i w krajach wysoko rozwiniętych najbardziej rozpowszechniona jest astma typu śluzowego, często spotykana w połączeniu z astmą typu niedoborowego.

Zarówno według wschodnich jak i zachodnich metod diagnostycznych astma może obejmować następujące narządy: płuca, serce, układ trawienny, śledzionę, trzustkę, żołądek, jelita, nerki, nadnercza, wątrobę, pęcherzyk żółciowy.

Zalecenia dla wszystkich typów astmy

– Posiłki powinny stanowić proste połączenia pokarmowe,
– Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu,
– Ćwiczenia na pogłębianie oddechu oraz ćwiczenia relaksacyjne,
– Regularne stosowanie ciepłych kąpieli zakończonych krótkim, zimnym prysznicem ochładzającym powierzchnię ciała,
– Unikanie wdychania oparów, dymu, kurzu, szkodliwych i drażniących substancji,
– Nie dopuszczać do wychładzania organizmu,
– Odpowiednia dieta.
– Posiłki przygotowane do spożycia powinny być podgotowane,

Dieta astma

Zalecenia ogólne dla diety w astmie:
– Spożywaj dużo warzyw i owoców,
– Spożywaj warzywa bogate w chlorofil i witaminę A,
– Rezygnacja z mleka krowiego i jego przetworów,
– Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D,
– Spożywaj tłuszcze omega 3 i GLA,
– Stosuj zioła,
– Spożywaj pełnowartościowe białko,

W celu właściwego wyboru zbóż, roślin, owoców, ziół produktów pochodzenia zwierzęcego oraz innych produktów najlepiej skorzystać z usług dietetyka w celu indywidualnego dopapowaia diety. Dieta w astmie powinna przede wszystkim oczyszczać, wzmacniać i regenerować organizm w którym toczy się stan zapalny.