Właściwy poziom cholesterolu w organizmie jest niezwykle ważnym przez całe życie zwłaszcza po ukończeniu pewne etapy w życiu, kiedy człowiek ma 40 lub 50 parę lat, Jednak poziom cholesterolu powinno się zacząć sprawdzać po ukończeniu już 30 roku życia, gdzieś po ukończeniu 30 lat gdzieś zachodzą zmiany w przetwarzaniu pokarmu, czyli metabolizmu na poziomie międzykomórkowym- zwłaszcza u mężczyzn. Lepiej i profilaktycznie zapobiegać niż leczyć- takie powiedzenie nieustannie przytaczają lekarze kardiolodzy. Oczywiście w miarę możliwości, dopóki nie ma żadnych chorób ani też skutków ubocznych. W naturalny sposób- poprzez spożywanie odpowiednich posiłków, można regulować poziom cholesterolu w organizmie.

Jakie powinny znaleźć potrawy na obniżenie cholesterolu, na talerzu?

Po pierwsze warzywa i owoce. Zawierają one niezbędne witaminy, mikro oraz marko-elementy, które korzystnie oddziałuje -na walkę ze złym cholesterolem (LDL). Rośliny w postaci warzyw i owoców zawierają w sobie bogate „błonnik” -składnika pobudzającego przemianą materii (w układzie pokarmowym) i wydalanie zbędnych ilości związków pokarmowych w formie osadzającego się tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a także we wszystkich organach wewnętrznych człowieka. Czynniki zdrowotne (ogólna kondycja organizmu) wraz ze złymi nawykami są SPRZYMIERZEŃCAMI powstawania większej ilości złego cholesterolu niż dobrego (HDL). W konsekwencji prowadzi to do chorób wieńcowo- miażdżycowych, a także udarów i zawałów serca.

W walce ze złym cholesterolem, jakie tłuszcze, z jakich pokarmów są wskazane ?

Potrawy na obniżenie cholesterolu doskonale sprawdzają się tutaj posiłki zawierające:
gotowane, czyli surowe i nieprzetworzone mięso z ryb (zawierają one kwasy tłuszczowe nasycone Omega 3) i warzyw oraz mięso drobiowego (chudego). Co najważniejsze, bez ich smażenia, ponieważ ryby oraz inne smażone przysmaki/ dania na tłuszczu i dodatkowo polewane tłustym sosem przyczyniają się do wzrostu złego cholesterolu (LDL) w organizmie.

Zresztą podstawą prawdziwej zdrowej diety są również:

  • produkty z pełnego ziarna (np. kasze, płatki owsiane, dziki ryż);
  • tłuszcze roślinne nasycone: olej rzepakowy, słonecznikowy oliwa z oliwek,
  • rośliny strączkowe;
  • orzechy;
  • produkty mleczne (dziennie zapotrzebowanie na nie to: 2–3 porcje);
  • tłuszcze roślinne nasycone obecne w margarynach roślinnych;

W walce ze złym cholesterolem powinno unikać się w codziennym jadłospisie?

W kuracji zdrowotnej na obniżenie cholesterolu trzeba nieustająco ograniczać albo całkowicie wyeliminować m.in. produkty spożywcze tj.:

  • mięso czerwone (np. wołowina);
  • wędliny, np. kiełbasę i ich wysoko- przetworzone tłuste przetwory (kaszanka, pasztetowa itp.);
  • słodycze;
  • makarony;
  • białe pieczywo (spożycie pieczywa powinno się ograniczyć do niezbędnego minimum);

Na samym końcu tego artykułu trzeba równocześnie wspomnieć o ruchu fizycznym, czyli ćwiczeniach, spacerach, pływaniu. Ponadto oprócz regulacji cholesterolu (tłuszczów we krwi) – to właśnie też aktywność fizyczna (minimum 30 min dziennie) wyrównuje ciśnienie krwi, a także obniża napięcie stresowe (poziom stresu), które też ma duży wkład w powstaniu i odkładaniu się w organizmie złego cholesterolu.
Ponieważ jest to nic innego jak otwarta i utorowana droga do występowania chorób natury kardiologicznej.