Jedni nie wyobrażają sobie kuchni bez porządnej zmywarki, która wykonana za nich najgorszą z możliwych prac po skonsumowaniu pysznego obiadu, inni z kolei nie potrafią odnaleźć się we własnej kuchni bez ekspresu do kawy, z którym rozpoczynają każdy dzień. Kwestia doboru urządzeń to kwestia gustu i potrzeb własnych. Nie każdy bowiem nosi w sobie przekonanie, że ekspres do kawy czy zmywarka to absolutnie praktyczne rzeczy do kuchni. Z różnych względów. Czasami po prostu zajmują zbyt wiele miejsca, a czasami miesiące posiadania danego urządzenia weryfikują, czy tak naprawdę byliśmy zmuszeni do zakupu raczej nie najtańszych maszyn. Istnieje jednak kilka rzeczy, bez których nasza kuchnia się nie obejdzie, a nam trudniej będzie w niej się poruszać sprawnie i szybko.
Porządek musi być
Kuchnia to pomieszczenie, które powinno być najbardziej sterylnym i higienicznym miejscem w całym domu. W końcu to miejsce, w którym każdego dnia przygotowujemy posiłki. Bez odpowiedniego ładu i posegregowania, np. przypraw, nie będziemy w stanie naszej kuchni utrzymać w czystości. Odpowiednie stojaki, regały i pojemniczki to zdecydowanie praktyczne rzeczy do kuchni, w które warto zainwestować. O wiele lepszym rozwiązaniem jest trzymanie przypraw i ziół w szczelnie zamkniętych pojemniczkach niż w oryginalnych papierowych opakowaniach, które są po prostu niepraktyczne. Szczelnie zamknięte pojemniki to również mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się nachalnych moli spożywczych, które tylko czekają na zachętę z naszej strony. Pojemniki na wędliny i sery to również gwarancja na to, że zapachy konkretnych artykułów spożywczych nie wypełnią naszej lodówki, doprowadzając w końcu do powstania nieprzyjemnej mieszanki zapachowej. W wielu sklepach z artykułami gospodarstwa domowego można kupić praktyczne pojemniczki z dodatkową wizualizacją, która wprowadzi jeszcze większy porządek zarówno w lodówce, jak i na kuchennej półce. Koszt takich akcesoriów nie jest wysoki, a z pewnością ułatwi nam także poruszanie się po własnej kuchni. Inaczej bowiem przygotowuje się posiłki, kiedy doskonale wiemy, gdzie co się znajduje i kiedy możemy pracować w miarę intuicyjnie, bez gorączkowych poszukiwań czarnego pieprzu lub suszonej bazylii.
Najnowsze komentarze