Przepisów na smaczne kotleciki pieczone jest wiele. Wszystko zależy od tego jakie składniki preferujemy. Czy chcemy je zrobić tradycyjnie czy zaskoczyć innych dodatkami. Oto kilka sprawdzonych i niezawodnych przepisów na to szybkie i zarazem smaczne danie.

Kotleciki po meksykańsku  Kotleciki pieczone przepis

Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego ( wieprzowego lub pomieszać drobiowe z wieprzowym)
• 2 jajka
• 1 duża cebula
• ½ puszki kukurydzy
• ½ puszki groszku zielonego
• ½ puszki fasolki czerwonej
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki ostrej papryki
• 2 łyżki mąki pszennej
• Bułka tarta
• Olej
• Sól/pieprz
• Papryka czerwona
• Papryka zielona

Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego jajka. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z mięsem. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, następnie szklimy na patelni na odrobinie tłuszczu. Jak już będzie gotowa wrzucamy do miski z mięsem. Później dodajemy kukurydzę, groszek zielony oraz fasolkę czerwoną. Paprykę zieloną i czerwoną kroimy w drobną kostkę i także dodajemy. Dodajemy mąkę i 2 łyżki bułki tartej. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy w dłoniach małe kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce wyścielanej wcześniej papierem do pieczenia. Kładąc ja na blachę troszkę musimy je spłaszczyć. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut.

 

Dobór składników jakie dodamy do naszego dania zależy tylko od nas. Jeżeli nie lubimy czegoś możemy to pominąć lub zastąpić czymś innym. Kombinacja tutaj jest jak najbardziej dozwolona. Z tego przepisu wychodzi naprawdę dużo kotlecików. Fajnie sprawdza się również sos jako dodatek do nich. To jaki rodzaj sosu przygotujemy zależy tylko od nas. Pasował będzie tutaj zarówno delikatny typu majonezowy, jak również musztardowy czy czosnkowy. Jaki wybierzemy to zależy już tylko od naszych preferencji smakowych. Kotleciki możemy podawać same z dodatkiem sosu lub jako pełne danie z surówką i np. ziemniakami. Są one naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu.