• Autor: Adam
  • 31 października 2017

Jak oszczędzać na browarze rzemieślniczym?

Jak oszczędzać na browarze rzemieślniczym?

1024 682 Adam

Moda na browarnictwo w Polsce rośnie od kilku lat, niczym grzyby po deszczy wyrastają kolejne małe browary. Które gwarantują nie tylko ciekawe doznania smakowe, ale również najwyższą jakość składników. Coraz więcej osób próbuje swoich sił i produkuje piwo w domowym zaciszu. Czy myślałeś kiedyś o otworzeniu własnego?

Produkcja własna? To się opłaca!

Butelka piwa typu lager z jednego z browarów komercyjnych to koszt na poziomie ok. 3 zł za butelkę 0,5 litra. Jeżeli natomiast szukasz czegoś innego – piwa z innym ciekawym smakiem i aromatem np. IPA, czy AIPA musisz liczyć się ze zdecydowanie wyższym wydatkiem, który zaczyna się od 6 zł za butelkę 0,5 litra. W takim przypadku bardzo ciężko o oszczędność. Jest jednak sposób, a gdybyś został browarnikiem? Koszt wszystkich surowców (słody, chmiele, drożdże, woda), których potrzebujesz do produkcji piwa (gatunek AIPA – jeden z droższych) to ok. 90 zł za 30 litrów piwa, doliczając tzw. media (prąd, gaz) za całość będziesz musiał zapłacić ok. 100 zł. Tak więc 0,5 litrowa butelka „Twojego” piwa to koszt ok. 2 zł.

Zanim zaczniesz

Jednak zanim zaczniesz musisz zaopatrzyć się w zestaw startowy np. Browar Domowy BA SuperStart (znajdziesz w nim wszystko co potrzebne do rozpoczęcia przygody) na www.browamator.pl koszt to ok. 220 zł za całość. Możesz oczywiście znaleźć podobne zestawy na www.allegro.pl, www.browar.biz. Jeżeli dodatkowo chcesz zaoszczędzić niektóre element możesz stworzyć samemu.

Potrzebujesz wsparcia lub masz pytania? Korzystaj z różnego rodzaju forów, oraz tematycznych grup na facebooku. Warto również zapoznać się z kanałami na Youtube w których domowi browarnicy dostarczą Ci wskazówki. Jednym z najbardziej znanych blogerów w Polsce podejmujących temat browarnictwa jest Tomasz Kopyra (www.blog.kopyra.com).

kadzie browarnicze

Jeśli chcesz sprzedawać, długa droga przed Tobą

Zła wiadomość jest taka, że w żadnym wypadku nie możesz sprzedawać piwa, które tworzysz w domowym zaciszu. Uruchomienie własnego browaru wiąże się z wydatkiem na poziomie od kilkuset tysięcy złotych w górę. Są jednak sposoby, aby spróbować swoich sił i wyprodukować partię, którą możesz później sprzedać:
1) Browar kontraktowy (polega na tym, że zgłaszasz się z recepturą do jednego z browarów i zlecasz im produkcje)
2) Browar restauracyjny (możesz tworzyć piwo i zacząć na tym zarabiać zatrudniając się jako piwowar)
3) Możesz wziąć udział w konkursie np. Birofilia, jeśli uda Ci się zwyciężyć możesz stworzyć piwo na licencji z Browarem Żywiec

Widzisz jak wiele możesz zaoszczędzić decydując się na produkcję własnego piwa, a co najważniejsze nie musisz rezygnować z ciekawych smaków i gatunków, wręcz przeciwnie. A więc „chwytaj” słody, chmiele i drożdże w dłoń i ruszaj z produkcją.